Grochu też nie guła.
- grochu71
- Marka samochodu: Opel Corsa
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Znak zodiaku:

Re: Grochu też nie guła.
Ciekawych rzeczy można dowiedzieć się dyskutując z ludźmi. Nawet o sobie. I to takich, o jakie nie podejrzewałem siebie. Podobno należę do ściśle sprecyzowanego grona wielbicieli i sług pewnej partii. A tum samym przykładam rękę do nieszczęść ojczyzny naszej. A przywracanie porządku i ładu moralnego atakujący mnie nazywa zamachem na demokrację. Współczuję tak mocno telewizyjnych i gazetowych poglądów, wydawców będących polskimi tylko z nazwy. Otóż nie. Głosuję na ludzi bliskich mym poglądom. W 100% takich nie ma. Czynnie popieram podobno jakiś kościół, który wyrósł przy pewnym radiu. Biorę udział w okradaniu ludzi , czym powiększam ich biedę. Nie przypominam sobie takich sytuacji. Może osoba mi wytykająca to zgłosi przestępstwo. A ja naiwny żyłem w przekonaniu, że Kościół jest tylko jeden. Jestem ponoć przekupiony przez tą bandę polityczno - kościołową. W jednym ma ta osoba rację. Tak zostałem kupiony. Kupiony przez Jezusa Chrystusa. Dalsza dyskusja po moim oświadczeniu faktu nie została podjęta. Trudno jest niektórym pojąć, że można starać się żyć, choć czasem to trudne- Dekalogiem.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Oby nikt przeze mnie nie płakał. Oby nikt nie płakał przez ciebie. Czasami warto zastanowić się, czy wszystko czego chcesz jest warte swojej ceny. Czy warte jest rozterek, rozczarowań i płaczu. Pohamuj swoje oceny względem drugiego człowieka. Nie postępuj wobec niego egoistycznie. On też ma serce, uczucia i swoją godność. Każdemu należy się szacunek jak i tobie. A choć by z racji dziecieństwa Bożego. Jeśli wiesz, że możesz kokoś skrzywdzić... To lepiej nie zaczynaj.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Co bym nie napisał, to źle. Wspomnę o sobie....źle. Bo opisuję czyjeś życie. Pragnę podzielić się własnymi odczuciami... jak śmiem. Atakujących sumienie własne uwiera? I tak staram się pisać uniwersalnie. Grzech ma to do siebie, że niezależnie od pokolenia....powtarza się. Chcesz żyć po swojemu? Żyj proszę. Ale nie obciążaj swoimi błędami drugiej osoby. Budzi się twoje Ja w umyśle i duszy? To dobrze. Bo ono drzemie od dawna, przez złego uśpione. Przerabiałem i przerabiam ten temat. Wróć do Chrystusa. Już tam prawdopodobnie byłeś w sakramentach chrztu lub komunii. Czeka cię być może ciężka praca. Ale jest wielu w Kościele chętnych ku pomocy.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Aż boję się usłyszeć co ludzie o mnie sądzą. Aż taki zły jestem? Sam mam krytyczne zdanie o innych osobach. Właściwie o ich postępowaniu wobec mnie. Prawdopodobnie nie zdaję sobie sprawy z tego, że i ja mogłem komuś krzywdę sprawić. Staram się tego nie robić. Ale tak do końca wnętrz ludzkich nie znam. A sam mam je poharatane. Może i łatwo wybaczam, ale ciężej z zapomnieniem. Wydaje mi się, iż warto pamiętać. Choć by po to , by nie pakować się w podobne sytuacje. Ale to tylko wobec tej właśnie osoby. Drugą osobę nie oceniać przez pryzmat własnych doświadczeń. Może być inna. Choć stereotypy w postępowaniu ludzkim funkcjonują od początku świata. Skoro od osób wierzących doznałem krzywdy, to...... inni tacy sami? Nie.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Jeśli jest ktoś kto dla ciebie jest bardzo ważny.... to pozostanie w twoim sercu mam nadzieję na zawsze. Nieważne ile sprawi tobie przykrości, bólu i kłopotów. Dla tej osoby mógłbyś poświęcić wiele. Czasami nawet wszystko.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Gdyby Bóg rozsądzał nas ludzkim okiem. Myślę, że dawno zmiótł by nas z powierzchni ziemi. Gdyby miał nasze grzeszne cechy....lepiej nie wspominać. Czy postępował by mściwie? Nie to ludzie, uważających się za "idealnych" tak czynią. Czy Bóg skrzywdzi? Nie, to znów ludzie idący na współpracę z imperium zła. Jaka jest moja relacja z Bogiem? Przecież nie jestem idealny. Ale On nie szuka idealnych. Szuka ludzi z ideą, którzy zechcą z Nim współpracować w planie Bożym jaki ma Pan dla ciebie.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Nie rozpatrywałem do tej pory u siebie spraw niezamkniętych relacji między ludźmi. Czasami pewne kontakty między ludźmi szkodzą. Nie wnoszą nic nowego do mojego życia. Jeśli coś jest chore lub dysfunkcyjne, to należy to uleczyć. Ciężko jest czasami przed samym sobą przyznać się do sytuacji, które nam nie służą. Ale czasami potrzebna jest chłodna kalkulacja. Straty jaki e możemy ponieść na początku we własnym ja mogą być bolesne. Jeśli tylko potrafisz, oddaj te sprawy Bogu. Może ześle rozwiązanie i ukojenie. A może innych ludzi, którzy w swej życzliwości pomogą znaleźć rozwiązanie. Bo nie wszystko co piękne i miłe z z ziemskiego świata musi tobie dobrze służyć.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Nie....ludzie przywiązują się do spraw po ludzku beznadziejnych. Nie potrzebnie w głowie robią sobie los burdelos.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Silny człowiek emocjonalnie. Siłacz fizycznie i jaką ma rzeźbę. Potrafi się o swoje wykłócić. Jego perswazja z nóg powala A inteligentny ponad przeciętność. Tak pięknie to załatwia. Ma świetną pracę. Spory majątek. Tryska takim dowcipem, że cho cho. Łał , ideał. Czy aby na pewno? A jakim jest jego serce, którego nie widać. Czy czystość serducha jest równie piękna i atrakcyjna, jak zewnętrzność? Czasami ciężko je zobaczyć. Dobro często działa po cichu. Wolę się otaczać czystymi, niż zewnętrznie bogatymi.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Szatan to niezły zawodnik. Bestia inteligentna Niż najmądrzejszy człowiek. Po ludzku i w ludzkich kategoriach z nim nie wygrasz. Szatan będzie próbował każdej metody by nas zwieść. A potrafi umiejętnie swej mocy używać. Może dać wiele, lub wszystko odebrać. Może zesłać chorobę, problemy finansowe. Ułudę szczęścia. Fałszywą miłość. Będzie czynił wszystko, by odwieść od modlitwy. Podejmie próby zajęcia nas pracą. Ześle zmartwienia. Zacznie absorbować uwagę rozrywką. Wmówi problemy rodzinne. Będzie robił wszystko by od modlitwy nas odwieść. Jest zdolny do każdego świństwa. On wie , że modlitwa bardzo krępuje jego działania. A z czasem przez modlitwę traci moc.