Grochu też nie guła.
- grochu71
- Marka samochodu: Opel Corsa
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Znak zodiaku:

Re: Grochu też nie guła.
Dziękuję Panie za ludzi na mojej drodze. Zdobyłem doświadczenie. Proszę bym przyjął to co przewidziałeś dla mnie. A przykładem swego życia mógł świadczyć o Tobie.
- grochu71
- Znak zodiaku:

To wynika z moich obserwacji. Jest jakiś opór związany z przebaczaniem. A pooranych wielu. Sami z siebie wielokroć nie potrafimy się zdobyć na ten gest miłosierdzia. Czy nawet miłości będącej atrybutem prawie, że miłości pochodzącej od Boga. Zasłyszałem..."Masz problem z wybaczeniem? Jest w tobie żal i smutek. jest w tobie ból serca, duszy i łzy. Nie masz w nienawiści krzywdziciela. To proś Boga naszego o wzbudzenie woli przebaczenia. To pierwszy duży krok. Pomyśl jak serce Boga boli przez nasze postępowanie. Akurat On doskonale to rozumie. A jednak wybacza."
- grochu71
- Znak zodiaku:

Dziękuję tym, którzy pamiętają o mnie....wtedy gdy czegoś potrzebują. Przez resztę znajduję się w zawieszeniu. Sporo osób ma takie odczucia.
- grochu71
- Znak zodiaku:

To jest tylko i wyłącznie moja prywatna opinia. Najlepsi z ludzi to ci, którzy poznali porażki i niepowodzenia. Znają cierpienie, ból. Znaleźli rozwiązanie by wyjść z tej matni na zwycięski sposób. Ich wrażliwość i zrozumienie dla innych nabiera innego znaczenia. Potrafią być łagodniejsi i pokorniejsi. Ich troska i współczucie mają inny wymiar. Tacy ludzie nie rodzą się na zawołanie. To trud i Wiara ich ukształtowały.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Słabi i mali ludzie za niepowodzenia mszczą się na innych. Czego przykładów mamy sporo. Choć by w życiu politycznym. Ludzie silni duchem starają się wybaczyć A może być to trudne dla nich, gdy patrzą przez pryzmat swej krzywdy. Jednak ludzie wybaczają, choć takich nie zauważyłem. Może nie głoszą o tym wszystkim na około. Ludzie mądrzy starają się ignorować. Wydaje mi się, że czasem jest to jedyna dobra metoda.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Choć nie wiadomo jak było by to przyjemne dla ciała. Czy może jakie wspaniałe korzyści przynosiło. Warto czasem przystanąć i zastanowić się. Czy to co robię jest dobre dla mojego ducha.
- grochu71
- Znak zodiaku:

To, że inni tak postępują...nie oznacza, że i ja tak muszę. Jeśli ku dobremu, to wypadalo by mi naśladować. Lub mieć własną ścieżkę ku temu. W złym odmawiać uczestnictwa. Choć by reszta ma głowie stawała w tym uczestnicząc. A zły potrafi tak znieczulić, że można źle robić a być o dobrym przekonany. Warto wtedy sięgać po łaski Jezusowe, których to pośrednikiem jest KK. Na tym się nie zawiedziesz nigdy.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Zdarza mi się pobrudzić. Ręce umyję. Rzeczy wypiorę. Ale czy to wszystko? Wielu uzna, że tak. Jestem wymyty, ciuchy czyste. Wszystko w porządku. Ale jest i serce, które można ubrudzić. Czy ta sytuacja nie przeszkadza? Serca przecież nie widać na zewnątrz. Sumienie uśpione , więc mi to nie przeszkadza. Ale czy jest to właściwym postępowaniem? I serducho potrzebuje wyprania z brudu grzechu. Spowiedź, to proste.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Nie ważne kim jesteś. Ważne co czynisz. Dla Boga podział jest nieistotny.Dla Niego jesteś ważnym. To ludzie czynią podziały.
- grochu71
- Znak zodiaku:

W pojedynkę niewiele ważnych rzeczy da się osiągnąć. Świat jest tak przez Boga skonstruowany, że zależni od innych jesteśmy. Nie na wszystkim się znam. Dom zbuduję, lecz nie w pojedynkę. Ale coś tam potrafię. Samochodu nie wyprodukuje. Może coś tam wystrugam, ale czy będzie prawidłowo działać. To tylko przykłady, jak potrzebujemy pomocy innych by coś mieć. Do Nieba też sami nie dojdziemy. Potrzebna jest łaska Boża udzielana za pośrednictwem innych osób. A może i dar łaski bezpośredniej od Boga.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Może i jestem mało ważny. Dla innych może nikt. Nie potrafię kombinować lub ukraść. W czasach jakich żyjemy, prawdopodobnie niczego wielkiego nie dokonam. Bogactwo też obrzydliwe mi nie grozi. Staram się uczciwie żyć. Nie stawiam bożków ponad Boga. Czy to są cechy słabości? Dla ludzi to wystarczy, by odwrócić się plecami. W ich oczach nie stanowię wartości. Bo czym że jest przyjaźń, uśmiech, dobre słowo i modlitwa. Tym się nie najem podobno. I jaka z tego korzyść namacalna. Otóż takowa jest, choć niewidoczna. Ja zbieram kapitał na przyszłość, by spełnić pragnienie spotkania się z Bogiem twarzą w twarz. Może właśnie to mi się uda.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Modlitwa ... To działa. Ja za ciebie, ty za mnie. Od kropelki , po strumyczek. A gdy więcej takich... Od rzeczki po wodospad. Czy to skały nie ruszy?
- grochu71
- Znak zodiaku:

I ja Panie mam o Tobie świadczyć... Daleko mi do doskonałości. Ale zaufałeś mi. Mam nadzieję, że dzięki Twojej pomocy świadczyć zacznę.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Tak mi źle, tak nie dobrze. Czy tylko mnie? Inni też przecież narzekają. Czy aby wszyscy. Świat Boży przedziwnie jest skonstruowany. Warto czasem docenić ciężkie chwile. Inaczej nie potrafili byśmy cieszyć się z małych rzeczy jakie zsyła nam Bóg. A są ludzie potrafiący cieszyć się z drobiazgów. Daj Panie proszę tą wrażliwość, bym umiał cieszyć się i dziękować za najmniejsze nawet dobro.
- grochu71
- Znak zodiaku:

Tak....i to bezdyskusyjnie. Po co kombinować... Skoro Ty mnie Panie wybrałeś, to i ja tak samo pragnę. Ty wiesz, że to co mi proponujesz....jest dobre dla mnie. Wybieram Twoją drogę Panie Boże. A Ciebie proszę o siłę by trzymać się szlaku i nie skręcać na boki.