Grochu też nie guła.

Obrazek
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Scelena
Marka samochodu: Seat Ibiza 1,2 TSI
Podziękował;: 275 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy
Znak zodiaku: Strzelec

Re: Grochu też nie guła.

Post autor: Scelena » 11 lut 2016, 07:27

Krótko i rzeczowo dzisiaj :>

Awatar użytkownika
grochu71
Marka samochodu: Opel Corsa
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Znak zodiaku: Ryby

Post autor: grochu71 » 12 lut 2016, 06:28

Czy ja muszę wszystko wiedzieć i być doskonały? I mnie zdarza się pobłądzić. Staram się jak tylko potrafię właściwie postępować. Choć czasami jakieś "kwiatki" wyskoczą. Dobrze, że zostawiasz mi Panie choć tą świadomość niewłaściwego postępowania. Przychodzi refleksja i zastanowienie nad postępowaniem. Pozwalasz Panie przyznać się do błędów przed sobą. Zabierz proszę Panie na poziom wyżej, gdzie nie ma już ludzkiej "pyszałkowatości". Wtedy wszystko wydaje się z Tobą prostsze, gdy pragnę przebywać z Tobą.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 13 lut 2016, 08:17

Wrrr... Nie będę taki jak mi karzą. Nie będę realizował czyichś planów, bo tak sobie druga strona życzy. Nie jestem na pilota. Zrób to, zrób tamto. A sam nie możesz? Trzeba z rozsądkiem rozdawać dobro. Inaczej popadniesz w niewolę cwaniaczków, którzy będą chcieli twą dobroć wykorzystać. Każdy człowiek ma niezbywalne prawo do własnego ja. Uczmy się na błędach własnych. Cudze ciężko do nas przemawiają. Ale i przykłady uczą.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 14 lut 2016, 08:57

Przedziwnie świat rządzi się swoimi prawami. Czasem chce się wyć. A i chęć na ostre słowo gdy krzywdę poniesiesz jest. Tylu przecież dobrych i wspaniałych jest. Tak mówią o sobie. Chcą dobrze dla innych , ale na własnych zasadach. Często osiągając swoje cele przy tym. Bardzo upaprani jesteśmy grzechem pierworodnym. To wszystko stoi na głowie. Ile to słyszałem zapewnień o dobrych intencjach działania. A niejednokrotnie przeciwieństwo z tego wychodzi. Drugi człowiek jest nawet w stanie zaufać w te zapewnienia. Jak boleśnie zawód boli. Pamiętam pewną osobę, która miała "serce jak miech kowalski". Ponoć tak ogromne by wszystkich pomieścić. Potem jak to miech czyni , podsyciła własny ogień by szybciej drugiego spalić. Nawet rzeczone dobro można niewłaściwie użyć. A czasem i własny interes na tym uklepać. Właściwie gdy tak patrzeć, to Bóg też ukręcił własny interes. Tak pokochał człowieka, że poświęcił Syna swego. Nie mnie zresztą postępowanie innych potępiać. Może dzięki łasce Boga dojrzą niestosowność swego postępowania.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 15 lut 2016, 06:36

Choć szczęście i dobro , to ziemskie nie trwają wiecznie...... Kiedyś mogą bezpowrotnie odejść. To wiele z tych chwil na zawsze pozostanie w naszych sercach.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 16 lut 2016, 06:29

Jeśli być to z klasą. Jeśli żyć to z Bogiem. Honor, duma rzeczy ważne. Prawa Boże najważniejsze. Miny zdziwionych bezcenne.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 17 lut 2016, 05:55

Może kiedyś wyjdzie słońce. Choć szaro jest i perspektyw brak. Jest jednak nadzieja, że może być lepiej. Nie zabierajmy jej nikomu. Bo tylko ona wielu w ostateczności pozostaje. Przypomniał mi się pewien tekst, "Z Jezusem zawsze spadniesz na cztery łapy". Nie zabierajmy więc swoim przykładem Jezusa innym.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 18 lut 2016, 06:24

Jeśli zechcesz swym postępowaniem pokazać mi dobro Boga... to nie pokazuj przeciwności. Może okazać się, że masz swojego bożka. A może to odbiegać od wyobrażeń Ojca kochającego i miłosiernego drugiej osoby. No chyba, że sam/sama bogiem jesteś. A reszta to traktowanie osób według własnej interpretacji własnego ja, nie Ewangelii. Uważaj. Zostawisz ruiny u innych po drodze.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 19 lut 2016, 06:27

Po sobie wiem. Pan Bóg ma dla mnie nieskończoną cierpliwość. Oby nigdy jej nie stracił. Pozwala wrócić do siebie po każdym upadku. To nie boli. Czapka z głowy mi nie spada. Tylko trochę zaangażowania z mojej strony. Sakramenty same nie przyjdą.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 20 lut 2016, 06:58

Z pieniądzem różnie bywa. U większości raz bywa, innym razem znika. Ze zdrowiem bardziej skomplikowane. Może nie wrócić. Najbardziej przykrym to pozbawić kogoś miłości do drugiego, lub zabrać tą miłość. Nie okradaj nikogo z miłości.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 21 lut 2016, 06:59

Ponoć odczuwasz jakieś braki. Tobie się należy. Ale co? Hołdy, pieniądz, korzyści, miłość. Czy tylko ty istniejesz i tylko twoje ja ma być zaspokojone. Są też inni, którzy mają podobne prawo by wymagać od ciebie. Rusz się leniwy egoisto. Samo nie przyjdzie. Na wiele rzeczy trzeba samemu zapracować.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 22 lut 2016, 06:26

Nie jestem jedynym, któremu czasem pod górkę. Nie każdemu dane jest cały czas pędzić przez życie z uśmiechem. Owszem i czasy obecne można do trudnych zaliczyć. Przeszłość poprzedzających nas w drodze do nieba nosiła inne znamiona trudu. Wszystko ma jeden mianownik. Ludzie zapominają o Bogu. Jednak my teraźniejsi możemy to jeszcze naprawić.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 23 lut 2016, 06:27

Wydaje mi się, że brak nam odrobinę pokory. Bo ten nie taki. Bo sytuacja w Polsce do niczego. Bo kolejki do lekarza za duże. A lekarz nie taki. Sami bandyci i kombinatorzy. Sytuacja całkowicie beznadziejna. A nie stajesz z nimi w szeregu narzekając. Ten pijak, ten złodziej. Ta to puszczalska. Ten kombinator od machlojek. A ta jest złą matką. O ludki kochane. to ty zapewne święty? Przez twoje postępowanie nikt nie płacze i złorzeczy tobie? Tacy "święci" obłudnicy krzyżowali Jezusa. Aż boję się, że przez swoje postępowanie mogę znaleźć się w gronie takich "świętych".

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 24 lut 2016, 06:20

Nie ma nic. Nie ma nikogo. Wykluczenie społeczne. Bieda, choroby , poglądy , wiara. Zostaje pustka? Nie koniecznie. Są boży ludzie. Kiedyś ich spotkasz.

Awatar użytkownika
grochu71

Post autor: grochu71 » 25 lut 2016, 06:34

Choć nie wiem jak bym się napinał...i tak wszystkich nie zadowolę. Choć bym po tysiące razy przepraszał...i tak zadra zostaje. Choć setki razy bym poprawiał....i tak będzie źle. Wielokrotnie wypruwał żyły...nikt nie doceni. Gdybym używał właściwych słów...mogą być źle odebrane. Podał serce ma dłoni....to może nie tą ręką. Ludźmi tylko jesteśmy. Jak trudno jest o zrozumienie u drugiego. Tak myślę.... Chyba tylko Bóg ma dla mas cierpliwość.

ODPOWIEDZ