Elektroniczne anomalie
- Scelena
- Marka samochodu: Seat Ibiza 1,2 TSI
- Podziękował;: 266 razy
- Otrzymał podziękowań: 202 razy
- Znak zodiaku:

Elektroniczne anomalie
Dzisiaj szczeniak mi zaszwankował . Na szczęście tylko przez chwilę co nie oznacza , że nie mam obaw czy nie zrobi tego ponownie.
A było tak :
Rano pojechałam na zakupy i wszystko było ok. odpalił jak zwykle na dotyk . Wyłączyłam go z włączonym radiem , klimatyzacją oraz na światłach. Pod domem postał może z godzinkę . Nie wstawiałam go do garażu ponieważ planowałam jechać jeszcze do mamy. Wsiadam, wciskam start a tu jakieś dziwne odgłosy, terkotanie , buczenie i wszystkie kontrolki na raz się zaświeciły cała deska " dyskoteka " . Trwało to ułamek sekundy . Po chwili zgasło wszystko nawet immo zrobiło się cicho i ciemno... nie odpalił.
Ponawiam próbę cisza. Wyłączyłam światła i klimatyzację próbuję jeszcze raz i tym razem odpalił od razu jak gdyby nigdy nic , ale dziwne odpalił z włączonymi wycieraczkami przód- tył radio grało natomiast skasował się zegar i szyby. Typowe oznaki odcięcia od zasilania . Zastanawia mnie tylko radio. Może dlatego , że było cały czas włączone nie uległo rozkodowaniu ? Jak myślicie co go zabolało ?
A było tak :
Rano pojechałam na zakupy i wszystko było ok. odpalił jak zwykle na dotyk . Wyłączyłam go z włączonym radiem , klimatyzacją oraz na światłach. Pod domem postał może z godzinkę . Nie wstawiałam go do garażu ponieważ planowałam jechać jeszcze do mamy. Wsiadam, wciskam start a tu jakieś dziwne odgłosy, terkotanie , buczenie i wszystkie kontrolki na raz się zaświeciły cała deska " dyskoteka " . Trwało to ułamek sekundy . Po chwili zgasło wszystko nawet immo zrobiło się cicho i ciemno... nie odpalił.
Ponawiam próbę cisza. Wyłączyłam światła i klimatyzację próbuję jeszcze raz i tym razem odpalił od razu jak gdyby nigdy nic , ale dziwne odpalił z włączonymi wycieraczkami przód- tył radio grało natomiast skasował się zegar i szyby. Typowe oznaki odcięcia od zasilania . Zastanawia mnie tylko radio. Może dlatego , że było cały czas włączone nie uległo rozkodowaniu ? Jak myślicie co go zabolało ?
- Scelena
- Znak zodiaku:

Re: Elektroniczne anomalie
Na SF napisali mi żeby sprawdzić klemy i masy. Czy ktoś mi wytłumaczy o co chodzi z tymi masami ? Nie chcę już tam pytać bo pomyślą , że tak długo tam jestem to powinnam wiedzieć ;)
- Scelena
- Znak zodiaku:

Tu też by nie wyśmiali tylko ja się już krępuję. 3 lata siedzę i nie wiem co to te masy są i jak je sprawdzić <lol2>
- Yaga
- Junior Admin
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Nie przesadzaj, nie musisz wiedzieć co to masy i inne pierdoły. Pytaj bez jakichkolwiek zahamowań.
- Scelena
- Znak zodiaku:

Zdaje się , że znam odpowiedź na te anomalie , których doświadczyłam. Przypomniałam sobie , że karty do końca nie włożyłam i chyba dlatego tak się podziało <nonono> Dopiero dzisiaj przy starcie skojarzyłam , że wtedy musiałam ją dopchnąć i wtedy odpalił jak zwykle na dotyk <zawstydzony>
- Yaga
- Junior Admin
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
A widzisz jakie to proste było? A o te masy to tak na zaś możesz zapytać przecież [usmiech.gif]
- Scelena
- Znak zodiaku:

Okazało się , że to żadne anomalie tylko akumulator się wyczerpał . Dzisiaj miałam podobny przypadek , więc biegusiem podjechałam do firmy zajmującej się regeneracją i sprzedażą . Pan wyciągnął stary podłączył pod jakąś aparaturę , która pokazała zwarcie . Teraz mam Boscha 12 v 63 Ah 610 A i spokój na pięć lat.