Tracę moc

ObrazekBolączki,naprawy,warsztaty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Off-fear
Administrator działu
Marka samochodu: Daihatsu Rocky II
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Tracę moc

Post autor: Off-fear » 28 sie 2014, 19:46

Cześć,
tracę moc czyli samochód bardzo ospale wchodzi na obroty. Zawsze był mulem ale teraz przesadza.
Przy długim podjeździe na wzniesienie takie około 10 stopni muszę się rozpędzić a i tak aby dobrnąć na szczyt muszę 2-3 razy redukować bieg. Przy górce około 40 stopni jest apokalipsa. Jeśli nie jest wysoka mogę się wczołgać na jedynce, napędzie na 4 i 4L. Jeśli jednak górka ma 100m autko nie daje rady i gaśnie.
Inny problem z obrotami i nie wiem czy zależny. Na luzie samochód nagle traci obroty, spokojnie spadają 600,500 i zdycha. Zdarza się rzadko. Muszę utrzymywać go na obrotach jednocześnie hamując i dodając gazu aby nie zgasł. Po kilku minutach mu przechodzi.
Daihatsu Rocky II, disel

Wszelkie rady, porady i pomysły mile widziane.

Awatar użytkownika
Scelena
Marka samochodu: Seat Ibiza 1,2 TSI
Podziękował;: 266 razy
Otrzymał podziękowań: 202 razy
Znak zodiaku: Strzelec

Re: Tracę moc

Post autor: Scelena » 29 sie 2014, 07:37

Żeby ktoś pomógł musi wiedzieć jaki to silnik ?

Awatar użytkownika
jotjot

Post autor: jotjot » 29 sie 2014, 07:40

to stało się stopniowo? Nie raptownie po jakiejś przygodzie czy tankowaniu itp? Jaki ma przebieg ta maszyna? Może odepnij przyczepkę i spuść hamulec ręczny <lol> Na początek do wymiany filtr powietrza i sprawdzenie drożności dolotu od samego początku do kolektora oraz wymiana filtra paliwa i sprawdzenie smoka w zbiorniku paliwa. Jeszcze sprawdzenie przewodów paliwowych pod podwoziem, może coś się przygięło, załamało i blokuje pełen dopływ paliwa. Jak te zabiegi nie przyniosą rezultatu, to trzeba szukać winy po stronie samego silnika. Nie znam tej konstrukcji i nie wiem, czy jest pasek rozrządu, czy łańcuch oraz czy jest możliwość ręcznej regulacji luzów zaworowych. Mogły wyrobić się pierścienie tłokowe i nie trzyma właściwego ciśnienia, może być coś przy wtrysku paliwa. Raczej bez wizyty w warsztacie i sprawdzenia parametrów jak ciśnienie sprężania i ciśnienie wtrysku się nie obędzie.

Awatar użytkownika
Off-fear
Administrator działu
Kontakt:

Post autor: Off-fear » 29 sie 2014, 08:55

Scelena pisze:Żeby ktoś pomógł musi wiedzieć jaki to silnik ?
Proszę - http://www.autocentrum.pl/dane-technicz ... 1993-2001/

Awatar użytkownika
Off-fear
Administrator działu
Kontakt:

Post autor: Off-fear » 29 sie 2014, 09:16

jotjot pisze:to stało się stopniowo? Nie raptownie po jakiejś przygodzie czy tankowaniu itp?
Stopniowo niestety.
jotjot pisze:Jaki ma przebieg ta maszyna?
Nie wiem, licznik nie działa od zawsze, działa tylko metromierz :(
jotjot pisze:Może odepnij przyczepkę i spuść hamulec ręczny
:) Śmichu hihu, a zdarzyła mi się akcja pchania go na ręcznym. Sama nie mogłam nadziwić się własnej głupocie.
jotjot pisze:Na początek do wymiany filtr powietrza i sprawdzenie drożności dolotu od samego początku do kolektora oraz wymiana filtra paliwa i sprawdzenie smoka w zbiorniku paliwa.
Wszystko sprawdzane i wymieniane regularnie poza smokiem w zbiorniku. I tu faktycznie mam podejrzenia, że może tam być syf.
jotjot pisze:Jeszcze sprawdzenie przewodów paliwowych pod podwoziem, może coś się przygięło, załamało i blokuje pełen dopływ paliwa.
Wszystko ok
jotjot pisze:Jak te zabiegi nie przyniosą rezultatu, to trzeba szukać winy po stronie samego silnika. Nie znam tej konstrukcji i nie wiem, czy jest pasek rozrządu, czy łańcuch oraz czy jest możliwość ręcznej regulacji luzów zaworowych. Mogły wyrobić się pierścienie tłokowe i nie trzyma właściwego ciśnienia, może być coś przy wtrysku paliwa. Raczej bez wizyty w warsztacie i sprawdzenia parametrów jak ciśnienie sprężania i ciśnienie wtrysku się nie obędzie.
Ostatni hipoteza właśnie dotyczy wtrysków i jestem na etapie szukania zakładu w którym można sprawdzić ten element. Na razie nie namierzyłam takiego.
Generalnie wina może być albo w tym jak paliwo jest dostarczane albo co z tym paliwem się dzieje później. Winna może być też pompa paliwa. Zdaję sobie sprawę, ze wachlarz przyczyn jest zbyt duży aby móc prawidłowo ocenić sytuację bez przejrzenia samochodu. Mam tylko nadzieję, że przyczyna jest inna niż zużycie silnika. Te silniki ponoć są nieśmiertelne, mam nadzieję, że to nie legenda tylko prawda.
Dziękuje Ci za chęć pomocy

muniek134

Post autor: muniek134 » 29 sie 2014, 13:47

ja obstawiałbym turbinę <mysli> może już wydaje ostatnie tchnienie <zalamka>

Awatar użytkownika
jotjot