Które przeróbki są nielegalne? Sprawdź dla swojego dobra!

Obrazek Tematy dotyczące motoryzacji
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Scelena
Marka samochodu: Seat Ibiza 1,2 TSI
Podziękował;: 268 razy
Otrzymał podziękowań: 202 razy
Znak zodiaku: Strzelec

Post autor: Scelena » 15 gru 2014, 18:49

Obrazek

Kuba Brzeziński, Redaktor współpracujący z serwisem OnetMoto Obserwuj380
W teo­rii kie­row­ca ku­pu­ją­cy sa­mo­chód za wła­sne pie­nią­dze może nim roz­po­rzą­dzać w spo­sób do­wol­ny. W peł­nej re­ali­za­cji tego za­ło­że­nia prze­szka­dza jed­nak pe­wien aspekt. Jako że auto po­ru­sza się w prze­strze­ni pu­blicz­nej, musi speł­niać wa­run­ki okre­śla­ne przez prawo. A to za­bra­nia kilku prak­tyk. Zo­bacz­cie, które za­bie­gi spra­wią, że wła­ści­ciel po­jaz­du może sobie na­ro­bić pro­ble­mów.

Pod­czas eks­plo­ata­cji sa­mo­cho­du w mie­ście osad­nik mon­to­wa­ny w no­wo­cze­snych die­slach po­tra­fi wy­pro­wa­dzić z rów­no­wa­gi. Jako że kie­row­ca nie za­wsze ma moż­li­wość prze­pro­wa­dze­nia pro­ce­du­ry oczysz­cza­nia fil­tra, ten szyb­ko może się za­pchać, a po­nad­to de­cy­du­je o roz­rze­dza­niu oleju i wyż­szym spa­la­niu.

Wy­mia­na na nowy? Ta kosz­tu­je ma­ją­tek! Ceny DPF-ów i FAP-ów za­czy­na­ją się od 2 - 3 ty­się­cy zło­tych. Wy­so­kie kosz­ty i pro­ble­ma­tycz­ność nie ozna­cza­ją jed­nak, że osad­nik można bez­kar­nie usu­nąć. Wtedy zmie­ni się skład spa­lin, a auto prze­sta­je speł­niać wa­run­ki tech­nicz­ne okre­ślo­ne w ho­mo­lo­ga­cji. To ozna­cza albo brak prze­glą­du, albo za­bra­nie do­wo­du re­je­stra­cyj­ne­go w trak­cie po­li­cyj­nej kon­tro­li.

Mon­taż uży­wa­ne­go LPG

Pol­skie prawo nie po­zwa­la na mon­taż w po­jeź­dzie uży­wa­nej in­sta­la­cji za­si­la­nia gazem. Mo­ty­wa­cją dla usta­wo­daw­cy okre­śla­ją­ce­go takie ob­ostrze­nie były wzglę­dy bez­pie­czeń­stwa. Oczy­wi­ście le­gi­sla­cyj­ny zakaz nie ozna­cza, że wła­ści­cie­le po­jaz­dów nie szu­ka­ją oszczęd­no­ści. Cwa­niac­two grozi jed­nak po­waż­ny­mi kon­se­kwen­cja­mi. Mon­taż uży­wa­ne­go LPG bez wła­ści­we­go wpisu w do­wo­dzie re­je­stra­cyj­nym po­skut­ku­je nie­prze­dłu­że­niem waż­no­ści ba­da­nia tech­nicz­ne­go.

Co z pró­ba­mi le­ga­li­za­cji? Pod­sta­wą tego pro­ce­su jest otrzy­ma­nie fak­tu­ry za in­sta­la­cję "no­we­go" sys­te­mu za­si­la­nia od ga­zow­ni­ka. Warto za­zna­czyć, że do­ku­ment taki jest fał­szy­wy. W razie wy­kry­cia oszu­stwa za­rów­no wła­ści­ciel po­jaz­du, jak i warsz­tat na­ra­ża­ją się na po­waż­ne kon­se­kwen­cje praw­ne.

Nad­mier­nie przy­ciem­nio­ne szyby

Przej­rzy­stość szyb to wi­docz­ność, a wi­docz­ność to bez­pie­czeń­stwo. Po­nie­waż z ta­kie­go sa­me­go za­ło­że­nia wy­szedł usta­wo­daw­ca, pod­czas two­rze­nia prze­pi­sów po­sta­no­wił do­rzu­cić ob­ostrze­nie mó­wią­ce o mak­sy­mal­nym po­zio­mie przy­ciem­nie­nia szyb. W przy­pad­ku szyby czo­ło­wej po na­ło­że­niu folii prze­pusz­czal­ność nie może być mniej­sza niż 75 pro­cent. O 5 pro­cent niż­szy wskaź­nik jest do­pusz­czal­ny je­że­li cho­dzi o szyby przed­nie bocz­ne.

Funk­cjo­na­riu­sze na dwa spo­so­by spraw­dza­ją sto­pień za­ciem­nie­nia. Po pierw­sze wy­ko­rzy­stu­ją w tym celu spe­cjal­ną apa­ra­tu­rę, którą więk­szość ra­dio­wo­zów dro­gów­ki ma na po­kła­dzie. Po dru­gie w razie po­ja­wie­nia się uza­sad­nio­nych wąt­pli­wo­ści, mogą ode­brać kie­row­cy dowód re­je­stra­cyj­ny i skie­ro­wać po­jazd na ba­da­nie tech­nicz­ne.

Wy­cię­cie ka­ta­li­za­to­ra

Ka­ta­li­za­tor to ko­lej­ny z eko­lo­gicz­nych wy­mo­gów. Re­ak­tor ka­ta­li­tycz­ny stał się obo­wiąz­ko­wych ele­men­tem wy­po­sa­że­nia po­jaz­dów gdzieś pod ko­niec lat dzie­więć­dzie­sią­tych. Jego za­da­niem jest odła­wia­nie czę­ści za­nie­czysz­czeń ze spa­lin i ich neu­tra­li­za­cja. Nie­ste­ty z cza­sem ele­ment ulega uszko­dze­niu, a jego wy­mia­na może być droga. Cenę wy­no­szą­cą kil­ka­set zło­tych naj­bar­dziej od­czu­ją wła­ści­cie­le uży­wa­nych sa­mo­cho­dów o ni­skiej war­to­ści. To wła­śnie oni naj­czę­ściej de­cy­du­ją się na de­mon­taż ka­ta­li­za­to­ra.

Brak obec­no­ści re­ak­to­ra z całą pew­no­ścią pod­czas naj­bliż­sze­go ba­da­nia tech­nicz­ne­go za­uwa­ży dia­gno­sta. A to bę­dzie ozna­cza­ło ne­ga­tyw­ny wynik kon­tro­li. Poza tym usu­nię­cie urzą­dze­nia mogą wy­kryć po­li­cjan­ci pod­czas kon­tro­li skła­du spa­lin.

Sa­mo­dziel­ny de­mon­taż krat­ki

Wy­mon­to­wa­nie krat­ki nie jest spe­cjal­nie skom­pli­ko­wa­ne. Wy­star­czy od­krę­cić kilka śrub i go­to­we. Nie­ste­ty kie­row­ca nie może wy­ko­nać pro­ce­du­ry sa­mo­dziel­nie, bo­wiem zo­sta­nie to po­trak­to­wa­ne jako nie­le­gal­na mo­dy­fi­ka­cja kon­struk­cji po­jaz­du. Czemu? De­mon­taż krat­ki jest pierw­szym z kro­ków na dro­dze do zmia­ny kwa­li­fi­ka­cji po­jaz­du z cię­ża­ro­wej na oso­bo­wą. W efek­cie musi być wy­ko­na­ny w ofi­cjal­nym warsz­ta­cie przez wy­spe­cja­li­zo­wa­nych me­cha­ni­ków i zo­stać po­twier­dzo­ny fak­tu­rą. Bez tego po­jazd nie przej­dzie prze­glą­du tech­nicz­ne­go, a wy­dział ko­mu­ni­ka­cji nie bę­dzie w sta­nie wpro­wa­dzić zmian do do­wo­du re­je­stra­cyj­ne­go.

Sa­mo­dziel­ny mon­taż kse­no­nów

Mon­taż ze­sta­wu do­sto­so­wu­ją­ce­go re­flek­tor ha­lo­ge­no­wy do współ­pra­cy z ża­rów­ka­mi kse­no­no­wy­mi jest cał­ko­wi­cie nie­le­gal­ny. Stan­dar­do­wy klosz i od­bły­śnik nie są w sta­nie po­ra­dzić sobie z ja­snym świa­tłem two­rzo­nym przez lampę wy­ła­dow­czą. Tym samym snop jest po­pro­wa­dzo­ny nie­pra­wi­dło­wo i ośle­pia in­nych użyt­kow­ni­ków drogi. Po nie­le­gal­nym mon­ta­żu kse­no­nów kie­row­cę mogą spo­tkać różne nie­przy­jem­no­ści. Pod­czas kon­tro­li dro­go­wej pew­nym bę­dzie man­dat i ode­bra­nie do­wo­du re­je­stra­cyj­ne­go, a prze­gląd skoń­czy się nie­prze­dłu­że­niem waż­no­ści ba­da­nia tech­nicz­ne­go. W skraj­nym przy­pad­ku nie­pra­wi­dło­wo wy­ko­na­ny mon­taż ze­sta­wu może do­pro­wa­dzić do zwar­cia i po­ża­ru.

Przy­ciem­nio­ne lampy

Do­mo­ro­śli tu­ne­rzy bar­dzo czę­sto z uwagi na nad­mier­ne kosz­ty re­zy­gnu­ją z za­ku­pu przy­ciem­nio­nych re­flek­to­rów z ho­mo­lo­ga­cją. W za­mian przy­ciem­nia­ją lampy we wła­snym za­kre­sie, a uży­wa­ją do tego albo folii, albo spe­cjal­ne­go spray`u. Jako że w ten spo­sób ogra­ni­cza­ją prze­pusz­czal­ność świa­tła przez klosz i spra­wia­ją, że sy­gna­ły wy­da­wa­ne przez re­flek­tor są mniej wi­docz­ne dla in­nych użyt­kow­ni­ków drogi, mo­dy­fi­ka­cja jest cał­ko­wi­cie nie­le­gal­na. Tak jak w każ­dym innym przy­pad­ku, skut­kiem bę­dzie man­dat, ode­bra­nie do­wo­du re­je­stra­cyj­ne­go lub nie­prze­dłu­że­nie waż­no­ści ba­da­nia tech­nicz­ne­go.

Zbyt gło­śna praca ukła­du wy­de­cho­we­go

Oto ko­lej­ny punkt, który szcze­gól­nie do serca po­win­ni wziąć sobie do­mo­ro­śli tu­ne­rzy. Usta­wo­daw­ca oczy­wi­ście do­pusz­cza mo­dy­fi­ka­cje koń­ców­ki ukła­du wy­de­cho­we­go i tłu­mi­ka. Ele­men­ty mogą nawet od­po­wia­dać za gło­śniej­szą pracę sil­ni­ka oraz lep­sze wła­ści­wo­ści aku­stycz­ne dla pa­sa­że­rów i kie­row­cy. Wa­ru­nek jest jed­nak jeden. W przy­pad­ku sil­ni­ka ben­zy­no­we­go na po­sto­ju po­ziom ha­ła­su nie może prze­kro­czyć 93 dB. Dla die­sla war­tość zo­sta­ła zwięk­szo­na o 3 dB.

Za­sto­so­wa­nie za sze­ro­kich opon

Nie od dzi­siaj wia­do­mo, że po mon­ta­żu ze­sta­wu felg alu­mi­nio­wych każdy sa­mo­chód za­czy­na wy­glą­dać o wiele le­piej. Pod­czas do­bo­ru ob­rę­czy i ogu­mie­nia kie­row­ca musi pa­mię­tać o jed­nej rze­czy. Wa­run­ki tech­nicz­ne do­ty­czą także i tych ele­men­tów wy­po­sa­że­nia. Jaki wymóg po­wi­nien być speł­nio­ny? Opony nie mogą wy­sta­wać poza obrys po­jaz­du. W prze­ciw­nym razie nie tylko będą po­wo­do­wać zwięk­szo­na zu­ży­cie pa­li­wa, ale przede wszyst­kim utrud­nią pro­wa­dze­nie sa­mo­cho­du.

Usu­nię­cie za­wo­ru EGR

Przez pierw­sze kilka lat eks­plo­ata­cji pro­eko­lo­gicz­ny me­cha­nizm jest bez­a­wa­ryj­ny. Jego uszko­dze­nia naj­czę­ściej po­ja­wia­ją się po prze­kro­cze­niu prze­bie­gu na po­zio­mie 100 ty­się­cy ki­lo­me­trów. Wy­mia­na za­wo­ru EGR nie na­le­ży do naj­tań­szych. Sama część kosz­tu­je za­zwy­czaj mi­ni­mum kil­ka­set zło­tych. Kie­row­cy zna­leź­li jed­nak spo­sób na ogra­ni­cze­nie kosz­tów. Pro­szą me­cha­ni­ków o usu­nię­cie me­cha­ni­zmu i za­mon­to­wa­nie za­ślep­ki. Prze­rób­ka jest jak naj­bar­dziej nie­le­gal­na, jed­nak nie da się jej wy­kryć ina­czej, niż po­przez ba­da­nie skła­du spa­lin lub do­kład­ną kon­tro­lę jed­nost­ki na­pę­do­wej.

http://moto.onet.pl/porady-ekspertow/kt ... obra/mjm8q" onclick="window.open(this.href);return false;

ODPOWIEDZ